YAŞ’ın ilk gününde kuvvet komutanlarının durumu netleşti.

Yeni kuvvet komutanları belirlendi.
Kara Kuvvetleri’ne Bekir Kalyoncu ‘nun,
Deniz Kuvvetleri’ne Bülent Bostanoğlu ‘nun,
Hava Kuvvetleri’ne ise Abidin Ünal ya da Akın Öztürk ‘ün getirilmesi bekleniyor.
2015’te Org. Kalyoncu’nun, 2017’de Org. Akar’ın, 2019’da şu an Korg. olan Çolak’ın Genelkurmay Başkanı olacağı öngörülüyor.

YAŞ’tan bir gün önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ’a kısa ziyaretlerde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ’in komutanlar için onay aldığı öğrenildi.

Milliyet’te yer alan habere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, 2 yıllık görev süresi dolduğu için emekliye ayrılacak. Kıvrıkoğlu’ndan boşalan koltuğa en kıdemli kara sınıfı komutan olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel’in de 2 yıllık görev süresi dolduğundan emekliye ayrılması ve Donanma Komutan Vekili Koramiral Bülent Bostanoğlu’na bırakması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten de 2 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle emekliye ayrılacak; yerine 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal ya da Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk’ün getirilmesi bekleniyor.

Kalyoncu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasıyla boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı için EDOK Komutanı Orgeneral Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ataman ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Akar’ın isimleri ön plana çıkıyor. Halen 28 Şubat davası kapsamında şüpheli konumda bulunan Ataman hakkında dava açılabilme olasılığı, Ataman’ın bu koltuğa getirilmesi olasılığını düşürüyor.

Toplantıda ilk sıradan terfi alacak komutanın 2019’da Genelkurmay Başkanı olma olasılığının yüksek olması nedeniyle, terfi edecek komutanlar ve sıraları ayrı bir önem taşıyor. Orgeneral Özel’in 2015’e kadar bu koltukta kalması bekleniyor. Teamüllere göre 2015’te Orgeneral Kalyoncu Özel’den boşalacak koltuğa oturacak.

2017’de ise Jandarma Genel Komutanı olması beklenen Orgeneral Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması bekleniyor. Halen Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevini yapan Korgeneral Salih Zeki Çolak , 2019’da Genelkurmay Başkanlığı için en kuvvetli aday olarak beliriyor.

SURİYE BRİFİNGİ

YAŞ’ın dün sabahki bölümünde Suriye, Irak ve İran sınırlarından sorumlu 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, özellikle Suriye sınırında yaşanan hareketlilik nedeniyle TSK’nın sınır boyunca aldığı önlemler ve ileriye yönelik değişik senaryolar üzerine Şura üyelerine kapsamlı bir brifing verdi. Mendi ayrıca Irak ve İran’dan gelebilecek tehditlerle de ilgili bir değerlendirme yaptı.

İLK KEZ “KOR” KATILDI

“Or” rütbesindekilerin oluşturduğu askeri kanatta bu yıl bir ilk yaşandı. Nusret Güner Donanma Komutanlığı’ndan istifa ettiği için bu komutanlığa vekalet eden Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu, bu rütbesiyle Donanma Komutanı koltuğuna oturdu. Yargıtay’da temyiz süreci devam eden Balyoz Davası’ndan ceza almış YAŞ’ın doğal üyeleri Bilgin Balanlı ile Nusret Taşdeler için ise “U” masanın etrafına koltuk konulmadı. “Or”lukta 4 yılını dolduran iki komutanın bu yıl emekliye sevk edilmeleri bekleniyor.

Bir yanıt yazın