Rusya ile 2011’de gaz fiyatlarında yapılan pazarlıklar sayesinde 34 milyar dolar indirim aldık. Avrupa ile aramızdaki fark yüzde 4’e indi.

Pazarlıkla 34 milyar dolar indirim aldık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Avrupa arasında Rusya’dan alınan gaz fiyatlarında geçmişte yüzde 15-20 fark olduğunu belirterek bugün bu farkın yüzde 4 seviyelerine indiğini kaydetti. Türkiye’nin 2011 yılında pazarlıklar sonucunda Rusya’dan tarihinin en büyük indirimini aldığını ifade eden Yıldız, “Bazı arkadaşlar yılbaşı hindisi mi verdiniz diyordu. Hindi verdi isek koç aldık. Çift haneli bir indirim aldık. Kontrat sonuna kadar 34 milyar dolarlık indirim aldık. Bu indirimin şu anlama gelmesi lazım. Fiyat artışlarını engellemek için gerekli indirimleri aldık yoksa fiyatlar artacaktı. Rusya’ya verilen Güney Akım izni Türkiye’nin kazancı olmuştur. Türkiye bütün müzakerelerde karşılıklı kazanımı esas alıyor” değerlendirmesinde bulundu. TANAP’ın müstakil hattı ile kalmasını istediklerini belirten Yıldız, “Doğu Akdeniz ve Irak gazının TANAP’la ilişkilendirilmesi doğru değil. Her birinin kendine has fizibilitesi ve maliyetleri var. Biz her projenin ve fırsatın Türkiye lehine yorumlanması lazım geldiğini düşünüyoruz. Bölge sayısına paralel olarak  tedarikçi sayısı arttıkça kazanan Türkiye olacaktır. Azeri gazından ucuz gaz girdilerinden birini sağlamamız lazım. Kuzey Irak gazını TANAP’a bağlamayı düşünmüyoruz. Yeni bir hat buluruz. İç piyasa önceliğimiz var orada” diye konuştu. Türkiye’nin tercihinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Yıldız, “TANAP’ı tercih eden Türkiye. Zincirin dört tane halkası var. Şahdeniz’de üretilecek Gürcistan’da iletilecek, Türkiye’den geçip TAP’la devam edecek. Zincirin halkası koparsa yine olmaz. Türkiye’nin tek başına oluşturabileceği bir iş değil. Benim asıl derdim Türkiye’nin gaz tedarikini yapmam ikinci olarak Türkiye’de bunu yapmak. 5-6 milyar doların Türkiye’de kalmasını sağlayacak. İsviçre’ye gaz götürmek için ben mi kara kara düşüneceğim” diye konuştu. Yıldız, Basra petrolünün Türkiye’ye taşınması hakkında bir boru hattı projesinin olduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Irak’taki üretim kapasitesi arttıkça bunların dünya pazarlarına sunulması lazım. Toplam 55-60 km civarındaki Basra körfezindeki kıyı şeridi böyle bir sevkiyat için uygun değil. O yüzden biz Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından belki daha kapasiteli, belki de benzer bir kapasiteyi yani 70 milyon ton civarı, bu da neredeyse 500 milyon varillik çok ciddi bir rakamdır, uluslararası pazara aktaracak bir yapıyı kurguluyoruz. Hâla Türkiye bir kısım kırgınlıklara rağmen ki onlar da şimdi gideriliyor hem Irak için hem de Ortadoğu’daki üretim merkezleri için güvenilir bir pazardır aynı zamanda güvenilir bir ulaşım yoludur. Biz en büyük gücümüzü siyasi istikrardan alıyoruz. O yüzden bu artan dozlarla devam edecektir.”KAYA GAZI, ENERJİYİ 80 DOLAR UCUZLATIR
Kaya gazı konusunda ABD ve Kanada’daki üretimin dünya pazarlarına yayılması halinde dünyada enerji fiyatlarının 80 dolar civarında ucuzlayacağını belirten Bakan Yıldız, “Ama kaya gazı dünya pazarına çıkartılmıyor. Çıkartılmadığı takdirde dünyadaki uluslararası rekabet ciddi şekilde bozulmaya yüz tutuyor. O yüzden bizim yerli yenilenebilir kaynaklarımıza daha çok önem vermemiz sanayici ve vatandaşımız açısından önemli. Bizim toplam rezervimiz 14 milyar ton. Dünya, Türkiye’nin keşfedilmiş toplam rezervini 2 yılda tüketiyor”  dedi.

Bir yanıt yazın