YAK henüz prototip halindeyken bile Ortadoğu, Körfez ve Afrika ülkelerinden yoğun ilgi gördü.

Türk mühendislerince tasarlanan uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformu Yüksel Atış Kulesi (YAK), atış testlerini başarıyla geçti ve seri üretim aşamasına geldi. Zırhlı araçların üzerine monte edilen ve sensörleri sayesinde hareket halindeki hedefleri, üzerindeki makineli tüfek ve bombaatar silahlarıyla etkisiz hale getirebilen YAK, IDEFSavunma Sanayii Fuarında sergileniyor.
         
Yüksel Savunma Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Murahhas üyesi Hayri Esen, 2 yıl önce sınır karakollarındaki güvenlik güçlerinin daha emniyetli bir noktadan çevreyi gözetlemesine ve ateşli saldırıya karşılık vermesine olanak sağlayan uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformu “Nöbetçi”yi tasarladıklarını, bu yıl da zırhlı araçlar için Yüksel Atış Kulesi’ni  (YAK) görücüye çıkardıklarını söyledi.Hayri Esen, karakol, kışla ve sınır güvenliğindeki askerlerin baskın tipi ateş tehdidinden korunması amacıyla tasarlanan Nöbetçi’nin, tespit ettiği hareketli hedefleri peş peşe ateş altına alabildiğini ifade etti.
“YAK” görev bekliyor
Milli bir tasarım olan Nöbetçi’nin yanı sıra 12,7 mm makineli tüfek veya  40 mm bomba atar taşıyabilen, muharebe araçlarının üzerine monte edilebilen YAK’ı da tasarladıklarını anlatan Esen, şu bilgileri verdi.
“Nöbetçi, karakollarda, sınır boyunda nöbet tutan askerlerin güvenli bir bölgede, ilk atıştan zarar görmemesi amacıyla tasarlandı. YAK ise zırhlı araçlar için geliştirildi. Gerektiğinde kule üzerinde elle de komuta edilebilen YAK’ın atış testleri tamamlandı ve seri üretim aşamasına geldi. YAK, askeri standartlara uygun olarak kalifiye edildi. Diğer atış unsurlarına bildirmek üzere hedefin koordinatlarını belirleyebilen YAK, askeri araç üreticileri tarafından ilgiyle izleniyor. Henüz prototip halindeyken bile Ortadoğu, Körfez ve Afrika  ülkelerinden yoğun ilgi gördü.”
Uzaktan komutanın yanı sıra manuel olarak da kullanılabilen YAK’ın, elektro-optik kamera sensörleri ve lazerli mesafe ölçme cihazı sayesindegece, sisli ve karlı her türlü koşulda hareketleri tespit ettiğini, ayarlanmış rotalarda otomatik gözetleme yapabildiğini anlatan Esen, ”Filtrelenen görüntüler işlenerek bir monitör üzerinde operatörün kullanımına sunuluyor. Böylece zırhlı araçtaki personel, güvenli bir şekilde kendisini riske atmadan hedefi ateş altına alabiliyor” dedi. Esen, YAK’ın İstanbul’da 10 Mayıs tarihine kadar IDEF Savunma Sanayii  Fuarında sergileneceğini söyledi.

Bir yanıt yazın