Bağdat‘ta giden Enerji Bakanı Taner Yıldız,petrol boru hatlarında merkezi Irak hükümetinin görevlendireceği bir gözlemci ile bu ölçüm noktalarında bulunmalarını istediklerini söyledi.

taner yıldız, ırak

Yıldız, Kürt yönetiminin de bunu doğru bulduğunu belirterek, “Elde edilen paranın bir kamu bankasında hesabının oluşturulması ve bundan sonra bunun dağıtılıyor olması ve o bankanın dekontunun da her gün itibariyle merkezi Irak Hükümeti’ne veriliyor olması doğru olacaktır. Şeffaflığın gücünü kullanmamız lazım” dedi.

‘ŞEFFAFLIĞIN GÜCÜ’

Petrol anlaşması ve sözleşmelerine imza atılıp atılmamasından çok sürecin devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, petrolden elde edilen gelirlerin Türkiye‘de bir kamu bankasında toplanmasıyal ilgili ise, “Merkezi Irak hükümetinden kendilerinin görevlendireceği bir gözlemci ile bu ölçüm noktalarında bulunmasını istiyoruz. Bunu Kuzey Irak‘tan yetkililerde doğru buluyor. Buradan geçen petrolün ne kadar geçti. 100 varil, bunu ölçümledik ve teyitleştik. Bunun kaç para ettiği 1000 dolar. 1000 doların bir kamu bankasında hesabının oluşturulması ve bundan sonra bunun dağıtılıyor olması ve o bankanın dekontunun da her gün itibariyle merkezi Irak hükümetine veriliyor olması doğru olacaktır. Dediğim gibi şeffaflığın gücünü kullanmamız lazım. Son derece şeffaf olmamız lazım bu konuda iyi bir nokta yakalamamız lazım” dedi.

“IRAK’IN GELİRLERİ ARTIKÇA NORMALLEŞMESİ HIZLI OLACAKTIR”
Bakan Yıldız, Türkiye‘nin bölgesel Kürt yönetimi ile yaptığı petrol sözleşmelerine ABD’nin nasıl bakacağı ile ilgili bir soru üzerine ise, Washington yönetiminin de ;Irak’ın normalleşmesini isteyeceğini, ;Irak’ın gelirlerini artırdığı kadar normalleşebileceğini ifade ederken şöyle konuştu:

“Şimdi toplam 2.7 milyon varil civarındaki üretimin 5 milyon varile, 6 milyon varile hatta 7 milyon varile çıkması demek Irak’ın tamamının normalleşmesi anlamına gelir. O yüzden ben Washington’un da bu konuda olumlu bir tutum içerisinde olacağı kanaatindeyim. Zaman zaman farklı bilgiler, beyanatlar etrafta dolaşabiliyor ama işin kendisine ve aslına bakmamız lazım. Eğer Irak’ta petrol ve doğal gaz üretilecekse bunun iletilmesi ve dağıtılması lazım. Dünya pazarlarına sunulmuyor olması lazımdır. Türkiye siyasi istikrarı ile beraber yakaladığı bu noktayı bir avantaj haline getirmek istiyor. Yalnızca kendi ülkesi için değil, bölge içinde. Gelirler artıkça bizim buna üzülmemiz değil, sevinmemiz lazımdır. Irak’ın gelirleri artıkça Irak daha da hızlı normalleşecektir. Basra’nın dünya pazarlarına çıkış kapısı son derece sınırlı. Bundan sonra kapasite artığında bu miktarı iletiyor olmak lazım. ;Mrkezi Irak hükümeti ile yapacağımız kuzeyden güneye boru hattı ile de yine aynı şekilde bu süreci rahatlatacak bir projedir.”

Bir yanıt yazın