Böylece Güney Marmara’da üretilen elektrik İstanbul ve Trakya’ya taşınmış olacak.

BOĞAZIN ALTINDAN AVRUPA’YA ELEKTRİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, başta İstanbul Avrupa yakası olmak üzere, Trakya’nın artan elektrik ihtiyacını karşılamak üzere dev bir proje için harekete geçiyor. Türkiye’de ilk defa, Boğaz’ın altına döşenecek elektrik kabloları ile İstanbul ve Trakya’nın elektik ihtiyacı karşılanacak. Güney Marmara Bölgesi’nde üretilecek elektrik, Çanakkale Boğazı ve İzmit Körfezi’nden deniz altı kablolarıyla İstanbul’un Avrupa yakasına ve Trakya’ya ulaştırılacak.

ÖNLEM ALINMAZSA İHTİYAÇ KARŞILANAMAZ

Akşam’da yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul’un elektrik tüketimindeki artışa dikkat çekti. Yıldız, Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 10’unun İstanbul Avrupa yakasında, yüzde 13’ünün ise Trakya bölgesinden kaynaklandığını belirterek, ‘Gelişmiş sanayisi ve her geçen gün artan nüfusuyla İstanbul ve genel olarak Trakya Bölgesi’nin elektrik ihtiyacı, önlem alınmadığı takdirde karşılanamaz hale gelecek’ dedi. Yıldız, deniz altından geçirilecek kablolarla bölgeye elektrik iletileceğini söyledi.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ

Yıldız, bölgenin yoğun elektrik talebini karşılamak üzere, mevcut santrallara ilave olarak elektrik santralları kurulduğunu kaydederken, ‘Bu santrallarda üretilen elektriği güvenli bir biçimde İstanbul ve Trakya’ya ulaştırabilmek için de üç adet büyük iletim sistemi projesi hayata geçirilecek. İkisi Çanakkale Boğazı’ndan, biri İzmit Körfezi’nden olmak üzere deniz altı kablolarıyla bölgeye elektrik aktarımının gerçekleştirileceği bu üç proje, Türkiye’de bir ilk olma niteliğinde’ dedi.

700 MİLYON LİRA TAHMİN EDİLİYOR

Bakan Yıldız, Çanakkale-birinci geçiş projesinin ihale sürecinin başladığını belirtti. Yıldız, ‘Çanakkale-birinci geçiş, iki yılda tamamlanacak. Çanakkale-ikinci geçiş ve İzmit Körfezi-geçiş projesinin ise 2013 yatırım programına alınması planlanıyor. Toplam 700 milyon TL’ye mal olması planlanan bu üç projeyle birlikte, İzmit-İstanbul-Trakya’da kullanılan elektriğin kalitesi de artacak’dedi.

Bir yanıt yazın